Menu

VIF Ungdom historie

Historikken omkring ungdomsfodbold i Vestbjerg IF hænger nøje sammen med seniorfodbolden.

 

1960'erne

Den organiserede ungdomsfodbold starter i 1960'erne med den nye fodboldbane "Old Trafford". Byens udvikling og store tilgang af nye borgere øger medlemstallet markant.

En af nøglepersonerne i 1960'erne, ungdomsformand Hans Ulrik Larsen, skriver om perioden:

En lang overgang var jeg formand for fodbold ungdomsafdelingen. Der var faktisk 3 spor til og med drengeholdet, men så begyndte det at knibe. Der var pludselig mange sportsgrene og også andre interesser.

En overgang var vi helt op til 16 ungdomshold. For øvrigt brugte vi en overgang bustransport (efter en alvorlig ulykke) og det var meget dyrt.

To af de personer som var trænere i 1960'erne var Manfred Christensen og Peder Nyby. For begges vedkommende fordi deres drenge begyndte at spille fodbold. Peder fortæller, at han startede i 1965 og var træner frem til 1976. Der var ikke så langt fra hjemmet til træning, idet Peder kunne smutte gennem hækken fra Forsøgsstationen, som lå hvor der nu er andelsboliger, og over på stadion. Peders største interesse lå nok på gymnastikken, men sønnen Lasse ville fodbolden, så far måtte med. Peder fortæller om gode ture til Mors og Vils IF, hvor Peder kommer fra. Peder er fortsat aktiv på tennisbanen og velfortjent æresmedlem i denne afdeling. De ældste billeder fra ungdomsfodbolden stammer Else og Peder Nyby.

 

1970'erne

I 1970'erne har VIF en meget stærk pigeafdeling hvor flere af pigeholdene flere år i træk vinder kredsmesterskaberne og kommer videre til jyske mesterskaber.

Erik Pedersen, holdleder i pigeafdelingen i 70'erne og 80'erne skriver:
Vestbjerg Idrætsforening var i 1970’erne den klub i Aalborg Kommune der havde flest medlemmer, da mange af de unge dyrkede op til 4 sportsgrene. Da fodbold startede med Poul Larsen som træner, og undertegnede som holdleder, gik der ikke lang tid før pigerne også fik smag for fodbold. Og der var tid til det i en verden, der ikke var præget af den digitale udvikling. Pigerne skabte i en årrække bemærkelsesværdige resultater. I 1977 kulminerede resultaterne med det jyske mesterskab under JBU i junior A, og i 1980 med Danmarks-mesterskabet i indefodbold under DDGU.

Der var ingen tvivl om, at pigeholdet, som med alderen blev til junior A holdet opnåede sine flotte resultater på grund af naturtalent, stor træningsflid, rigtig godt kammeratskab og kæmpe opbakning fra klubben og dens frivillige ledere. Opbakningen til holdet var stor, og i de afgørende kampe samlede vi af og til 200 tilskuere, hvoraf Henry var fast mand. Han kom trofast på sin cykel fra Sulsted for at se vores kampe.

Såvel Susanne Bask som Hanne Pedersen blev flere gange udtaget til udvalgt JBU-hold i juniorrækken.

Hvad kommer så sådan en succes af? Jeg kan faktisk ikke sige det klarere end Poul Larsen og jeg gjorde i 1976/1977 til vort eget blad ”VIF KIK”. Nedenstående er uddrag af interview-referaterne:

Poul Larsen:
”Nu vil nogen nok spørge, hvordan en lille by som Vestbjerg kan have et af de bedste pigehold i Jylland. Svaret må være, at holdet har skabt sig selv ved 100% træningsindsats, krydret med naturtalent og et godt kammeratskab”.

Erik Pedersen:
”Det er ikke så mærkeligt, at der efterhånden står stor respekt omkring pigeholdet, og Vestbjerg Idrætsforenings navn bliver på den måde kendt i idrætskredse viden om.

Til belysning af sidstnævnte skal citeres følgende replikskifte, opfanget af træner Poul Larsen, før en kamp mod B52 på dette holds bane:

Mor til datter på B52´s hold: ”Nå vinder I så i dag?”

Datteren: ”Er du da tosset, du ved vist ikke, hvem det er, vi skal spille mod”

Efter opremsningen af al den ros, som jeg dog er sikker på, at holdet kan ”tåle” at høre, skal nævnes det efter min mening aller væsentligste for pigeholdets spillere – som givetvis kan udstrækkes til at gælde for andre sportshold i Vestbjerg: Samværet på holdet og i klubben, oplevelserne på turene og kammeratskabet.

I vort typiske forstadssamfund med kun sparsomme fritidsfaciliteter tør jeg roligt fastslå, at dette i hvert fald har været af helt afgørende betydning for vores piger. Mange timer er gennem årene anvendt på en sund og god måde og har skabt et dejligt kammeratskab blandt pigerne, som rækker langt uden for fodboldbanen og for den sags skyld også til os forældre, som har fulgt holdet i en årrække og nødigt går glip af blot én kamp.

De sidstnævnte ting skal forstås som en generel understregning af den betydning, vor idrætsforening med alle dens frivillige og idealistiske ledere har for især vore unge, men også for os lidt ældre, hvad skulle vi gøre uden den som samlingsmærke?”

Junior B fra 1977 er tidligere omtalt og bemærkede sig også positivt. Mange andre hold sikkert også og bla. de skønne drenge fra 2. års sandkassehold i 1972 der scorede 109 mål og lukkede 17 ind. De vandt Aalborg mesterskabet og kom i avisen. På holdet var en meget ung Henning Pedersen, som blev en af klubbens dygtigste spillere, og som stadig triller lidt med bolden indimellem, og som er en flittig frivillig i klubben.

 

1980'erne

1980'erne er en meget succesrig periode, ikke mindst medlemsmæssigt. Her slår tilvæksten i Vestbjerg rigtig igennem. I 80'erne spiller alle hold 11 mands fodbold, og sølle sandkasse-målmand - sådan hed de yngste rækker - i det kæmpe store mål. Vi havde 11 mands fodbold i alle rækker og de fleste ikke mindre en to elleve mands hold. Opgjort havde vi nok omkring 160-170 medlemmer.

Nøglepersoner i 80'erne og 90'erne var Henrik Berg, Børge Heide, Jørgen Larsen, Flemming Jensen, Kurt Andersen, Thomas Thomsen og på pigesiden Bente Jensen, Rikke Sørensen, Jørn Jensen, Kurt Larsen, Torben Jørgensen og ikke mindst Preben Bach.

 

SVIF samarbejde

Midt i 90'erne bliver vi i Vestbjerg ramt af små årgange m.m. og det bliver svært at mønstre hold i alle ungdomsrækker. Det blev i 1997 startskuddet til samarbejdet med Sulsted IF, der havde samme problemer. Selv om der kun er fire kilometer mellem de to byer, var der alligevel forskelle på klubberne, ledelses- som holdmæssigt. SVIF - som samarbejdsklubben blev døbt - fik i 2002 og 2003 for alvor vind i sejlene med dobbelt hold i alle ungdomsrækker, samt flere kredsvindere med deltagelse og finalepladser om det Jyske Mesterskaber.

SVIFS's formål

At fremme fodboldspillet - og fastholde fodboldspillet som en væsentlig fritidsbeskæftigelse - ved at skabe bedst mulige vilkår og udfoldelsesmuligheder under mottoet

"Fodbold for alle"

Nøglepersoner i OO'erne, Axel Lottrup, Anders Rytter, Ole Nielsen, Børge Heide , Finn Pedersen, Bjarne Bering Jensen og Lau Uggerly.

Mikro afdelingen spiller i Vestbjerg regi og i den gule trøje, og afdelingsleder Anders Saxtoft skriver i 2014.

Mikro afdelingen har i dag hold fra U6-U9.
 
Fordelingen af hold m.m. ser nogenlunde således ud:
- U9 drenge tæller ca. 25 spillere, hvor vi er 3 trænere.
 - U9 piger er ca. 12 spillere, med 2 trænere.
 -U8 drenge er ca. 16 spillere, med 2 trænere.
 -U7 drenge er ca. 12 spillere, med 2 trænere.
 - U6  drenge er ca. 8 spillere, med 2 trænere. Holdet har også spillere som reelt tilhører årgang 2009 altså U5.

I dag spiller U6 og U7 spiller 3 mands og U8 og  9 spiller 5 mands, altså små mål som passer til størrelsen af spillerne.
 
De seneste år har der været en fin tilgang af både nye spillere og trænere til de nye årgange.
 
Vi mangler i midlertidig flere pigehold. Vores fornemmelse er at der er piger I alle ovenstående årgange som gerne vil spille fodbold, men det er ikke lykkes at samle dem og ikke mindst finde en træner til dem. Så hermed en opfordring til både piger og forældre til at tage kontakt til undertegnede.
 
I mikro afdelingen er der et stærkt sammenhold mellem trænerne såvel på grønsværen som udenfor . Vi mødes gerne et par gange om året hvor der konkurreres I alt lige fra bueskydning til go-kart.

Jens Filholm

Ungdom de seneste ca. 5 år

Klubben har hold i mesterrækken – ledet af Henrik Berg. Får desuden gode resultater i Vildbjerg Cup og Nørhalne Cup.

Der forsøges samarbejde med Vodskov i stedet for Sulsted – dette lader sig ikke gøre, og medfører oprettelsen af nyt ungdomsudvalg – som senere bliver til bestyrelsen. SVIF samarbejdet fungerer bedre end nogensinde. Det er nu mere følelsen af én klub end to.

U15 drenge i 2013 vinder puljen i A rækken og går hele vejen til finalen om det Jyske mesterskab, hvor de desværre taber. Holdet er trænet af Børge Heide og Niels Jørgen Kræmmergaard.Ligger fast på ca. 100 medlemmer fra hver klub fordelt på ca. 13 hold. Generelt hold i alle rækker.

Udfordret på pigesiden, ikke så mange medlemmer, men dem vi har klarer sig generelt flot.

Vi får langt om længe etableret en U19 drenge hold igen. Puljevindere flere gange

Nøglepersoner:

Træner: Henrik Berg, Jens Krogh, Louise Storm, Kim Møller, Børge Heide

Ledere: Allan Petersen, Lars Møller, Anders Saxtoft, Carsten Nielsen

Frivillige hjælpere: Charlotte Christensen og Christian ”Osten” Sørensen, Allan Pedersen

Carsten Nielsen
Ungdomsformand / 2014